از اسفند سال گذشته و همزمان با جولان ویروس کرونا در کشور، کرکره کتابخانه‌های عمومی پایین کشیده شد و تا امروز که داریم راه‌های همزیستی با این ویروس را تمرین می‌کنیم، خبری از بازگشایی کتابخانه‌ها نیست.

كتابخانه همسايگي

همشهری آنلاین_پریسا نوری:  ناگفته پیداست که این تعطیلی برای علاقه‌مندان به کتاب و کتابخوانی به‌ویژه در این روزهای خانه‌نشینی اجباری ملال‌آور است، از این‌رو برخی نهادهای فرهنگی دست به کار شده‌اند تا با اجرای طرح‌هایی هرچند موقت و محدود، تا حدودی جای خالی یار مهربان را پر کرده و شمعی در محفل تاریک کتابخوانی روشن کنند. یکی از این طرح‌ها که این روزها توسط معاونت اجتماعی و اداره فرهنگی شهرداری منطقه ۴ در دست اجراست، راه‌اندازی کتابخانه‌های کوچک در مجتمع‌های مسکونی بزرگ است.

این طرح با نام «کتابخانه همسایگی» چندی پیش در سطح منطقه ۴ آغاز شده و در روزهای کرونا سرعت گرفته است. در گزارش پیش رو به نخستین کتابخانه همسایگی منطقه در یکی از برج‌های مسکونی ناحیه ۹ سر زدیم.

مجتمع مسکونی «البرز» در شهرک «شهید شهپریان» محله کوهسار جایی است که نخستین کتابخانه همسایگی منطقه ۴ در آن راه‌اندازی شده است. مجتمع ۱۰ طبقه و محل سکونت ۸۰ خانواده است. در لابی آپارتمان، کتابخانه‌ای جمع و جور با ۵ ردیف قفسه به دیوار تکیه داده و ده‌ها جلد کتاب را در خودش جا داده است. کتاب‌ها متنوع‌اند و برای رده‌های سنی کودک تا بزرگسال در نظر گرفته شده‌اند.

لابی ساختمان خلوت است و نگهبان مجتمع مشغول مرتب کردن کتابخانه است. او که حالا با راه‌اندازی کتابخانه نقش کتابدار را هم دارد دفتری درست کرده و نام همسایه‌هایی که کتاب امانت برده‌اند به همراه عنوان کتاب و تاریخ را در آن می‌نویسد. همین موقع زن جوانی که پیداست از ساکنان مجتمع است از راه می‌رسد و بعد از سلام و احوالپرسی با نگهبان به طرف آسانسور می‌رود، اما همین که چشمش به کتابخانه می‌افتد، راهش را به سمت قفسه کتاب‌ها کج می‌کند.

او که «سهیلا رستگار» نام دارد از راه‌اندازی کتابخانه در مجتمع مسکونی‌شان خوشحال است و می‌گوید: «این کتابخانه با اینکه جمع و جور است و کتاب زیادی ندارد، اما همین هم برای کسانی که اهل مطالعه هستند یک دلخوشی است. اصلاً حتی اگر کتابخوان هم نباشی همین که وارد مجتمع می‌شوی و چشمت به این کتاب‌ها می‌افتد حالت خوب می‌شود.» او در حالی‌که با اشتیاق کتاب‌ها را ورانداز می‌کند می‌گوید: «در این شهرک و اطراف هیچ کتابخانه عمومی پیدا نمی‌شود و نزدیک‌ترین کتابخانه در محله حکیمیه است، برای همین اینجور کتابخانه‌ها برای همه ساختمان‌های شهرک لازم است.» 

  • بچه‌ها کتاب جدید می‌خواهند

بیشتر ساکنان اینجا فرهنگی هستند و از وجود کتابخانه استقبال کردند. این را «احمد جودکی» مدیر مجتمع البرز می‌گوید. او درباره چگونگی اجرای این طرح در مجتمع می‌گوید: «همزمان با اجرای طرح کتابخانه همسایگی توسط شهرداری و به دلیل نبود کتابخانه در شهرک داوطلب شدیم که این طرح در مجتمع ما اجرایی شود و شهرداری یک کتابخانه با ۲۲۰ جلد کتاب با موضوعات مذهبی، اجتماعی، داستانی، ادبیات و... به ما اهدا کرد. همسایه‌ها هم کتاب‌هایی که در خانه داشتند به کتابخانه آوردند و کم‌کم کتابخانه پا گرفت و تقویت شد.»
جودکی با بیان اینکه بچه‌ها از طرفداران پروپاقرص کتابخانه مجتمع هستند، می‌گوید: در این مجتمع حداقل ۵۰ بچه ۵ تا ۱۲ ساله زندگی می‌کنند که بیشترشان علاقه‌مند به کتاب خواندن هستند و در این مدت کوتاه تقریباً همه کتاب‌های کودکانه اینجا را خوانده‌اند. آنها خیلی به اینجا سر می‌زنند و گاهی سر اینکه کی کتاب را زودتر برداشته با هم دعوایشان می‌شود.»

جودکی در ادامه می‌گوید: «این موضوع که بچه‌ها در این روزهای کرونا بیرون نروند و به جایش کتاب بخوانند اتفاق خوبی است، ولی واقعیت این است که تعداد کتاب‌های اینجا کم است و بچه‌ها کتاب جدید می‌خواهند. کتاب هم گران است و چون همه خانواده‌ها فرزند ندارند، نمی‌شود از هزینه مشترک ساختمان برای خرید کتاب استفاده کرد. خوب است این طرح در سایر مجتمع‌های شهرک اجرا شود تا بتوانیم با آنها کتاب تبادل کنیم.» 

  • کتابخانه را به خانه شما می‌آوریم

طرح «کتابخانه همسایگی» با شعار «حال خوش خواندن؛ حال خوش شهر» و با هدف افزایش دسترسی ساکنان مجتمع‌های مسکونی به کتاب و ترویج فرهنگ «هبه کتاب» از چندی پیش در دستور کار معاونت اجتماعی و اداره فرهنگی شهرداری منطقه قرار گرفته است.

«مرتضی اکبری نظری» مدیر اداره فرهنگی در این‌باره می‌گوید: «کتابخانه‌ همسایگی برای‌ ترویج فرهنگ «هبه» و تبادل کتاب بین همسایه‌ها در مجتمع‌های مسکونی دایر شده و به‌صورت خودجوش توسط ساکنان مجتمع اداره می‌شود.» نظری درباره اجرای این طرح در سایر مجتمع‌های مسکونی منطقه می‌گوید: «در حال حاضر این طرح در مجتمع «البرز» به‌عنوان پایلوت اجرا شده و در نظر داریم در سایر مجتمع‌های مسکونی منطقه که داوطلب اجرای این طرح هستند هم کتابخانه همسایگی برپا شود.» مدیر اداره فرهنگی منطقه از شهروندان می‌خواهد در صورت تمایل به اجرای این طرح در مجتمع مسکونی‌شان با اداره فرهنگی منطقه تماس بگیرند.» 

  • افتتاح کتابخانه ویژه بانوان در منطقه ۴ 

هفته گذشته و همزمان با هفته کتاب و کتابخوانی خبرهای خوبی در منطقه چهار به گوش رسید که از آن جمله افتتاح کتابخانه «شهید حسن محمدی» در حوزه علمیه «نورالزهرا(س)» در ناحیه ۷ است. این کتابخانه ۱۸۰‌متر زیربنا دارد و مخزن آن ۲۰ هزار جلد کتاب با موضوعات فقهی، خانواده، تربیتی، زنان، علوم، حدیث قرآنی، ادبیات و... را در خود جای داده و به نوعی نخستین کتابخانه ویژه بانوان منطقه است.

مدیر اداره فرهنگی منطقه در این‌باره گفت: «کتابخانه حوزه علمیه «نورالزهرا(س)» با رعایت کامل پروتکل‌های بهداشتی و با حضور مدیران حوزه افتتاح شد، اما به دلیل شیوع ویروس کرونا و تعطیلی کتابخانه‌ها فعلاً فعال نیست و بعد از دوره کرونا از ساعت ۸ تا ۱۷ پذیرای بانوان خواهد بود.» کتابخانه شهید حسن محمدی در خیابان سراج، کوچه ممنونی قرار دارد.  

کد خبر 569069

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha